באיזה אופן אנו מפיקים תועלת ממחקרים בבעלי חיים?
המחקר בבעלי חיים מסייע לנו לגלות תגליות המשנות את החיים, החל ממרכיבי חיסון חדשים ותרופות חדשות ועד הליכי השתלה, הרדמה ועירויי דם. חייהם של מיליוני בני אדם ניצלו או השתפרו כתוצאה מכך.
מחקר בבעלי חיים הוא חשוב לפיתוח טכנולוגיות רפואיות מתקדמות חשובות ורבות. מחקרים שבהם נעשה שימוש בבעלי חיים ממלאים תפקיד במניעת מצבים שונים ומגוונים כמו שחפת, סוכרת, פוליו, פרקינסון, ניוון שרירים ויתר לחץ דם או בטיפול בהם.
המחקרים בבעלי חיים חיוניים לעתיד של כולנו. בזכות מחקרים אלה, החיים שלנו טובים יותר, ושיעור ההישרדות בסוגי סרטן רבים, לדוגמה, ממשיך להשתפר".
דוגמאות אחרות כוללות:
משאפי אסטמה משאפים הן להקלה והן למניעה פותחו לאחר עבודה על שרקנים וצפרדעים. ילד אחד מתוך 10 מקבל כיום טיפול נגד אסטמה.
תרכיבי חיסון נגד דלקת קרום המוח הביאו לירידה דרמטית בסוגים מסוימים של המחלה. מקרים של דלקת קרום המוח מזן C בבריטניה נדירים היום, לעומת 700 מקרים בשנה רק לפני עשור.
טיפולים בלויקמיה כולל כימותרפיה. כיום, 8 מתוך 10 ילדים המאובחנים כחולי לויקמיה לימפוציטית חריפה שורדים למשך חמש שנים לפחות. לפני 25 שנה, 7 מתוך 10 חולים במחלה זו נפטרו תוך חמש שנים.
השתלות איברים טכניקות להשתלת לב וכליה, ותרופה חיונית נגד דחיית השתל פותחו באמצעות מחקר בבעלי חיים. בשנים 2009-2010, 3,700 איש קיבלו שתלים של איברים גדולים במסגרת ביטוח הבריאות הממלכתי הבריטי.
"השימוש בבעלי חיים במחקרים אפשר לנו להתקדם בצורה מרשימה בהבנת תחום הביולוגיה והוביל לפיתוחו של כמעט כל סוג של תרופה, טיפול או הליך ניתוחי בעיסוק הרפואי והווטרינרי העכשווי".
האם גם בעלי החיים מפיקים תועלת מהמחקר?
כן. מצבים רפואיים שהם בלעדיים לבעלי חיים וכן מצבים רפואיים הקיימים גם אצל בני אדם וגם אצל בעלי חיים מובנים היום טוב יותר וניתן לטפל בהם ביעילות רבה יותר, וזאת בחלקו תודות למחקר בבעלי חיים. רוב התרופות הניתנות לבעלי חיים, כמו אנטיביוטיקה, מבוססות על התרופות הניתנות לבני אדם.
סוכרת במחקרים העוסקים בטיפול בסוכרת עם אינסולין מעורבים בעלי חיים כמו כלבים וארנבות. כיום, האינסולין משמש לטיפול בסוכרת בקרב בעלי חיים וכן בבני אדם.
pasteurellosis (מחלה זיהומית אצל בעלי חיים הנגרמת מחיידק הפסטרלה) תרכיב חיסון שפותח באמצעות מחקר שנערך על 450 עגלים מאפשר לנו כיום למנוע את המחלה – מחלה נשימתית חמורה שפגעה בחמישית מהבקר – והוא הגן עד היום על יותר מ-100 מיליון ראשי בקר.
האם טכנולוגיות רפואיות מתקדמות בעתיד יצריכו מחקר בבעלי חיים?
כן. לגבי חלק מהיבטי המחקר הרפואי אין חלופות מתאימות. אין אנו מסוגלים עדיין ליצור גוף רק על ידי חיבור בין הלב, הריאות, כלי הדם, מערכת העצבים וחלקים אחרים של הגוף הקיימים בבעלי חיים ובבני אדם – לכן חובה לחקור את הגוף בשלמותו.
כל התרופות הפוטנציאליות חייבות לעבור בדיקות בטיחות על בעלי חיים לפני שיעברו בדיקות אלה על בני אדם. בדיקות אלה יכולות לזהות תופעות לוואי בלתי צפויות ולוודא שהתרופה תהיה בטוחה בסבירות גבוהה. בדיקות אחרות מיועדות לקביעת מינונים יעילים ולמציאת הדרך הטובה ביותר למתן התרופה.
מחלות של בעלי חיים ושל בני אדם: באיזו מידה הן שונות אלה מאלה?
רוב המחלות הקיימות אצל בני אדם קיימות אצל לפחות זן אחד נוסף של החי, ותרופות וטרינריות רבות זהות לאלה המשמשות את בני האדם. בדיוק כמונו, גם בעלי חיים יכולים להיות חולים בסרטן, מלריה, אי ספיקת לב, אסטמה ודלקת מפרקים – וניתן לטפל בהם בעזרת מרבית התרופות שבהן אנו משתמשים.
האם קיימות חלופות למחקרים בבעלי חיים?
קהיליית המחקר שואפת למצוא שיטות מחקר ללא שימוש בבעלי חיים, עקב העלויות הגבוהות והבעיות האתיות, אך גם מכיוון שהחוק קובע שלא יינתן רישיון לעבוד עם בעלי חיים אם קיימת שיטה חלופית. מספר הולך וגדל של שיטות חלופיות נמצאות בשלבי פיתוח, כפי שמתואר בעלון שלנו Animal welfare and the three Rs: replacement, refinement and reduction (רווחת החי ושלושת ה-Rים: מציאת חלופות, שכלול וצמצום). כיום קיימים תכשירים בשם הכללי organ on a chip המאפשרים בדיקה של תהליכים מסוימים כגון העברת מולקולות דרך כרום התאים של כלי הדם.
מחקר בבעלי חיים ובדיקה בהקשר הנכון
המחקר ימשיך להסתמך על מגוון שיטות. ועם סיום שלבי המחקר והפיתוח (שבהם השימוש בבעלי חיים הוא קריטי) לא ניתן יהיה לתת תרופה פוטנציאלית חדשה לבני אדם לפני שנבדקה על בעלי חיים.
מחקרים על תאי גזע, שבהם נעשה שימוש בתאי גזע של עכברים, סללו את הדרך לשימוש אפשרי בשורות של תאי גזע אנושיים במצבים רפואיים רבים כמו שבץ, מחלת לב, ניוון שרירים, דלקת מפרקים ניוונית, כוויות, עיוורון, סוכרת, טרשת נפוצה, פרקינסון, אלצהיימר, נזק בעמוד השדרה או נזק מוחי. בזמן הכתיבה אושרו רק אחדים מהשימושים האפשריים לשימוש בבני אדם, בעיקר בטיפול סרטני דם מסוימים, ומקרים מסוימים של עיוורון.
להלן רק מעט מהתחומים הנרחבים של המחקרים הרפואיים, שבהם משתמשים בבעלי חיים:
• טיפול בגנים במצבים תורשתיים חמורים כמו ניוון שרירים, סיסטיק פיברוזיס ואנמיה חרמשית.
• תרכיבי חיסון נגד מחלות מורכבות כמו אלצהיימר, מלריה, ו-HIV או איידס.
• אינסולין לנטילה דרך הפה או באמצעות משאף, או השתלת תאים לחולי סוכרת, במקום זריקות.
ככל שהמחקרים בבעלי חיים ממשיכים להועיל הן לבעלי החיים הן לבני האדם, העבודה הנעשית כעת עשויה לסייע להפחית בהדרגה חלק מתחומי המחקר בבעלי חיים שייחקרו בעתיד. לדוגמה, המחקר בתאי גזע עשוי להחליף בעתיד סוגים מסוימים של בדיקות בבעלי חיים על ידי הפקת סוגי תאים אנושיים ורקמות אנושיות המתאימים בצורה טובה יותר להערכת היעילות והבטיחות של התרופות.